Esenciální nenasycené mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví

Esenciální nenasycené mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví

Vyvážený poměr přijímaných esenciálních mastných kyselin je jedním ze základních pilířů zdraví člověka od počátku naší existence. Za posledních 150 let však došlo k vážnému narušení této rovnováhy, přičemž důvodem není nic jiného než špatný způsob stravování. Nejenže jsou tyto látky potřebné ke správnému vývoji a růstu, ale hrají rovněž důležitou roli při prevenci vzniku nejčastějších onemocnění, která mohou být pro člověka i smrtelná. Nejnovější vědecké metody odhalují, jak významnou úlohu v našich životech zastávají právě esenciální mastné kyseliny. Proč bychom se měli vyvarovat nadměrné konzumaci tzv. západní stravy? Jak se vám odvděčí váš organismus, pokud budete dodržovat správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin?

Rozdělení mastných kyselin


Mastné kyseliny můžeme dělit podle více kritérií, ale základními skupinami, které jsou pro nás v tomto případě důležité, jsou: nasycené a nenasycené. V podstatě se v obou případech jedná o tuky, ovšem každý typ má jiný původ i účinek. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují ve většině živočišných produktů, dále také v palmovém či kokosovém oleji nebo předem zpracovaných potravinách a polotovarech. Největším problémem těchto sloučenin je to, že zvyšují hladinu špatného cholesterolu, což vede k obezitě, kardiovaskulárním chorobám či vyššímu riziku několika druhů rakoviny. My se dnes budeme věnovat druhé skupině – tj. nenasyceným mastným kyselinám. Konkrétně těm s přívlastkem „esenciální“, který vypovídá o tom, že tyto látky musíme přijímat ve stravě, protože je lidské tělo neumí samo vyprodukovat. Pojďme se nyní podívat na dva nejvýznamnější zástupce.


Omega-3 mastné kyseliny


Bohatým zdrojem omega-3 jsou například vlašské ořechy, konopná či lněná semínka, listová zelenina, rybí tuk, červenohnědé mořské řasy, ančovičky nebo sardinky. Existuje mnoho typů těchto kyselin, ale zásadní jsou zejména alfa-linolenová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Omega-3 nenasycené mastné kyseliny disponují mnoha zdravotními výhodami:

  • Prevence vzniku srdečních onemocnění – dokážou regulovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což jsou jedny z příčin vzniku srdečních chorob. Moderní civilizace vnímá kardiovaskulární nemoci jako skutečnou hrozbu, avšak omega-3 mastné kyseliny mohou být alespoň částečně nápomocné.
  • Redukce hmotnosti – některé studie prokázaly jejich schopnost řízení tělesné hmotnosti, ovšem v budoucnu očekáváme další výzkumy, které nám odhalí konkrétní mechanismy.
  • Udržování psychického zdraví – omega-3 mastné kyseliny pomáhají zmírňovat depresivní stavy a také jim úspěšně předcházet. Kromě toho se jeví jako vhodný prostředek pro prevenci Parkinsonovy choroby nebo psychotických poruch.
  • Podpora vývoje – tyto kyseliny jsou základním stavebním kamenem lidských buněčných membrán a navíc podporují správný vývoj mozku u novorozenců.
  • Působí protizánětlivě – u některých chronických a autoimunitních onemocnění dochází k nepřiměřenému šíření zánětu v těle, čemuž mohou omega-3 mastné kyseliny zabránit.


Omega-6 mastné kyseliny


Další užitečné mastné kyseliny, omega-6, byste našli v konopném a slunečnicovém semínku, rostlinných olejích (kukuřičném či sójovém), případně vlašských nebo kešu oříšcích a mandlích. Jedná se o druh tuků, které zásobují člověka energií, nicméně ve srovnání s omega-3 je potřeba konzumovat menší množství omega-6 mastných kyselin. Jak bylo uvedeno na začátku – v dnešní době dochází k výraznému nepoměru, což může způsobit zdravotní komplikace. Podle odborníků za to může západní strava, tj. smažené pokrmy nebo předem zpracované potraviny. Nejznámější omega-6 kyseliny jsou linolová, gama-linolenová (GLA) a dihomo-gama-linolenová (syntetizována z GLA). Člověk si dokáže některé kyseliny z potravy přeměnit na další látky ze skupiny omega-6. Mezi největší zdravotní benefity řadíme následující:

  • Protizánětlivý účinek – opět přijde vhod zejména pacientům s chronickými či autoimunitními chorobami. Výzkumy však naznačují, že nadměrný příjem omega-6 naopak může způsobit zánět.
  • Ochrana srdce před poškozením a prevence – stejně jako v případě omega-3, také omega-6 mastné kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu. Kromě toho regulují cukr v krvi a zvyšují citlivost na inzulín.

Udržujte správný poměr omega-3 a omega-6


Ideální poměr omega-3 ku omega-6 vychází na 3 : 1, ovšem odborníci se shodují, že chybu neuděláte ani v případě, kdy hladiny obou kyselin vyrovnáte na poměr 1 : 1. Neměli byste vynechávat žádnou z těchto látek, pouze si hlídat správné množství. Jen málo potravin obsahuje ideální poměr, proto se obecně doporučuje vyhledávat ty s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin. Například konopné semínko je takovým malým zázrakem, protože obsahuje obě prospěšné sloučeniny ve správném množství. Může tak sloužit jako prostředek k vyrovnání omega-3 a omega-6. Udržujte rovnovážný stav esenciálních nenasycených mastných kyselin – vaše tělo vám poděkuje.

Omega-9 mastné kyseliny


Na rozdíl od dvou výše zmiňovaných mastných kyselin jsou omega-9 neesenciální. To znamená, že lidské tělo si je dokáže samo vyprodukovat. Nejvýznamnější z nich je bezesporu kyselina olejová, která se nachází v konopném semínku a hroznovém, olivovém či konopném oleji. Bývá vyhledávána zejména pro své protizánětlivé účinky, ale kromě toho dokáže stimulovat imunitní systém, podporovat hojení, případně se dá užívat jako prevence rakoviny. Vědci přišli na to, že kyselina olejová snižuje hladinu špatného cholesterolu, čímž zlepšuje kardiovaskulární funkce. Popravdě není příliš zapotřebí doplňovat omega-9 jako samostatnou látku, je-li však přirozenou součástí potravin – jako třeba v případě konopného oleje – berte to jako mimořádný bonus navíc. Zajímavostí je, že kyselina olejová se u člověka vyskytuje hlavně v mozku, ale dosud nebyly prokázány mechanismy ovlivňující jeho činnost. V každém případě se jedná o zdraví prospěšnou sloučeninu, která nás v budoucnu pravděpodobně ještě hodně překvapí.

Chcete koupit kvalitní konopné semínko, které můžete denně konzumovat? Vyzkoušejte konopné semínko Hempin

Zpět na blog